6 Kasım 2014 Perşembe

Japon Etek Modeli Jüpon


Jüponlar, basitçe “iç etek” olarak tanımlanabilecek, giyilen kıyafetle bütünlük sağlayan, etek ya da elbisenin bedene yapışmaması, içi göstermemesi amacıyla kadınlar tarafından tercih edilen bir iç giyim ürünüdür. Diğer pek çok kıyafet ve iç giyim ürünü gibi Jüpon ismi de Fransızcadan gelmektedir. Türkçe'mizde jipon olarak da adlandırılan bu ürünün doğru adının Jüpon olduğunu söylemekte yarar var.

Kadınların jüponla tanışıklığı orta çağın sonlarına uzanır. O yıllarda eteğin görkemini vurgulamak amacıyla kullanılan jüponlar, 20.yy’a gelindiğinde sıradan bir iç etek işleviyle varlığını sürdürüştür.
1900’lü yılların moda rüzgârları jüpon kullanımı üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. O yıllara kadar giyilen eteklere kabarık, güzel bir form veren jüponlar, dar, kısa etek modasının gelişiyle önemini yitirmiştir. Ancak 1950’ler kabarık, uzun etek modasını geri getirdiğinde jüponlar tekrar hatırlanır ve gardıroplarda yerini alır.


Günümüze gelindiğinde jüpon ve kombinezon kullanımı daha çok kıyafetin rahat bir şekilde taşınmasına yardımcı bir işlev taşır. Etek veya elbisenin güneşte veya yoğun ışıkta içi göstermesi, kıyafetin estetiğine zarar verir ve kötü bir görüntü oluşturur. Jüpon bu tür olası problemleri ortadan kaldıran bir yardımcıdır. Diğer yandan giyilen eteğin bacaklarda toplanması ve yürürken yukarı çıkması da jüpon kullanımıyla önlenir. Yine yaz aylarında tercih edilen etek ve elbiselerin kişiyi terletmesi ve hoş olmayan bir görüntü vermesi, teri emme özelliğine sahip jüponların yardımıyla engellenir.









Mini Etek Giyimine Dikkat





Maksi Etek Giyerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maksi etek giyerken ilk dikkat etmeniz gereken eteğin uzunluğudur. İdeal bir maksi eteğin uçları yere değecek gibi durmalı, fakat yerleri süpürmemelidir. Maksi etek seçiminde bunu göz önünde bulundurarak başarılı bir kombin ortaya çıkarabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise dengeyi sağlamaktır. Eğer bol bir maksi etek giyecekseniz, kumaşın sizi yutmuş gibi görünmemesi için vücudunuzun üst tarafında üzerinize oturan bir kıyafet tercih ederek iki parça arasındaki dengeyi kurabilirsiniz.
Transparan etekler bu yaz oldukça popüler, eğer bacaklarınızın görünümüne güveniyorsanız maksi etek modasını transparan eteklerle bir adım ileri götürebilirsiniz.





Yüksek Belli Mini Etek Giyerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnce bir beli vurgulamanın en şık yoludur kemer takmak. Söz konusu yüksek bel etek olunca kemerin cazibesi daha da artıyor. Hem oldukça şık durur, hem de sizi daha ince ve uzun gösterir. O halde kemer seçiminiz daha güzel olmalıdır.
Evet, bu yaz yüksek bel mini etekler çok popüler, fakat içerisinde şık görünmenin yolu öz güvenden geçiyor. Eğer yüksek bel etekleri seviyor, fakat mini eteği kendinize yakıştırmıyorsanız, o halde eteğin boyunu daha uzun tutabilirsiniz.






Mini Etek Giyerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Midi etek seçiminde eteğin boyu çok önemlidir. Kendinize en uygun uzunluğu şöyle bulabilirsiniz; eğer boyunuz uzunsa eteğinizin ucu baldırınızın ortasına gelmeli. Eğer kısa boylu yâda minyonsanız eteğiniz dizinizin hemen altında bitmelidir.
Midi etekleri retro görünümünden sıyırmak, daha modern bir hava katmak için bu yazın popüler aksesuarlarından yardım alabilirsiniz. Mesela metal kemer gibi
Bu yaz midi etekleri nasıl giymek moda derseniz; etekleri ön plana çıkaran, sade bir üst ile tamamlanmış kombinler diyebilirim. Bol midi bir etek, üzerinize oturan ve uçları eteğin içine sokulmuş bir t-shirt ile oldukça trend bir görünüm yakalayabilirsiniz.

Etekleri kış aylarında çorapla tercih edeceğimizden mini etekleriniz Giyeceğiniz desenli ve açık renkli çoraplar, bacakları olduğundan daha kalın gösterirler. Bu yüzden bacaklarınızın kalın olduğunu düşünüyorsanız, bu tip çorap seçiminde bulunmayın. Onun yerine siyah ya da füme yani koyu ve düz renkli çorapları tercih edin, çünkü bu modeller bacaklarınızın ince görünmesini sağlayacaktır. Bacaklarınız ince ise söylenenlerin tersi sizin için geçerlidir.







Kilt - İskoç Eteği

Kilt, İskoçya’da erkeklerin giydiği eteğe verilen isimdir. İskoçyalı erkeklerin geleneksel olarak giydikleri Kilt, balo ve düğün tarzındaki özel günlerde giyilmektedir.




Kilt, İskoç erkeklerin geleneksel bir kostümdür. Bu kostümü oluşturan unsurlar da Kilt, Kilt iğnesi, ceket, gömlek, kravat, yelek, diz hizasında yün çorap, kurdele ve hafif takım elbise ayakkabısından oluşmaktadır. Tarih boyunca pek çok kez istilalara uğrayan, doğa harikası yeşilliği ile göz kamaştıran İskoçya, bahsi geçtiğinde aklınıza hemen İskoç erkeklerinin giydiği Kilt olarak adlandırılan etek, İskoç viskisi ve gayda gelir. İskoç erkeklerinin giydiği Kilt 500 yıllık geçmişinde oldukça fazla değişiklik geçirmiş olsa da günümüzde de İskoçya ve İskoç erkeklerinin geleneksel sembollerinin başında gelmektedir. Kilt giyme ile ilgili geleneğin başlangıcının 1500.’lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Bu dönemde İskoçyalı erkekler, av için çıktıklarında diz kapaklarına kadar uzanan omuz atkıları kullanıyorlardı. Zamanla bu değişti ve daha geniş atkılar takmaya başladılar. Geniş atkıları da fazla kumaş taşıdıkları için, üst kısımları kullanmamaya başladılar ve sadece altta kalan kısmını kullanmaya devam ettiler. Tarihte bilinen il Kilt örnekleri bu şeklide ortaya çıkmıştı.

İngiltere’nin sömürgesi olan İskoçya’da 1747 yılında o dönem hüküm süren İngiltere kralı II. George’un emriyle Kilt giyilmesi yasaklandı. Ancak İskoç erkekleri ve tüm halk Kralı protesto ederek Kilt giymeye ve İskoç geleneklerini sürdürmeye devam ettiler. Kilt giyme yasağı 1782 yılında kaldırıldı, ancak Kilt, İskoçya sosyalizminin önemli bir simgesi durumuna geldi. İskoç erkekler,  zamanımızda hala özel günlerde ve törenlerde Kilt giymeye, gayda çalmaya devam ediyor.

Gayda ise kamıştan yapılmış çift düdük ve tulumdan oluşan, tiz sesli, nefesli bir çalgı aleti adı olup Trakyalı, Bulgar, Makedon ve İskoçların milli çalgısıdır. İskoç Gaydası, İrlanda Savaş Gaydası en tanınmış modelleridir.


İlk önce üfleme borusundan üflenerek tulum şişirilir. Ardından dem borusuyla dedeni seslendirmek için bu tulum sıkıştırılır. Bu tür gaydalara Asya, Afrika ve Avrupa'nın her yerinde rastlanır. Eski Tulumun sesi İskoç gaydalarından rahatlıkla ayırt edilebilir.


Etek Hakkında

Etek, bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan ama İskoç erkeklerinin de giydiği bacakları olmayan giysiye verilen ad. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

20. yüzyıla kadar genel olarak Avrupa'daki tüm medeniyetlerde kadınlar etek giyerlerdi. Sanayi devrimi ve I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı sonrasında kumaş sıkıntısı veya üretimde eteklerin makinelere kaptırılması gibi zorunlu koşullar sonrasında kadınlar eteğin yanında pantolon da giymeye başladılar.

1970'lerde ise özgürlüğün simgesi haline gelen kot pantolon ile etek, kadınlar için bir kıyafet zorunluluğundan çıkıp modası olan bir giyim aksesuarına dönüştü.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra yetişen nesiller, bireysel fikirlerini, görüşlerini ifade etmek için, özellikle de siyasi konulardaki tepkilerini ebeveynlerinden farklı şekillerde karşılık vermek için, süregelen gelenek ve ahlak kurallarına uymayı reddetmeye başladılar. Mini eteğin mucidi kabul edilen Galli tasarımcı Mary Quant tam da bu dönemde, Londra, King's Road’taki Bazaar adlı butiğiyle gündelik modaya yön vermeye başladı; günün gençlerinin düşüncelerini yansıtan ve moda trendlerini belirleyen Paris modaevleri ile uzaktan yakından alakası olmayan giysiler satmaya başladı. 1965’te etek boylarını dizlerin 10-15 cm üzerine çeken tasarımcı, böylece ikonik mini eteği yaratmış oldu. Mini etek böylece 1960’ların ortasında Londra’nın ruhunu yansıtan giysi oldu; özgür, enerjik, genç, devrimsel ve geleneklere aykırı.

Bu yeni giysiyi 1965 ilkbahar-yaz koleksiyonunda işleyen Fransız tasarımcı Andre Courreges mini eteği daha da popüler hale getirdi. Onun minileri vücuda daha az oturan ve ‘Courreges boots’ adıyla markalaşan beyaz botlarla giyiliyordu.


80 ve 90'lı yıllarda mini etek, boyunun biraz uzatılmasıyla, iş kıyafetlerinde ceketlerle ofislere taşındı. Dar jean pantolonlar nedeniyle popüleritesi biraz sarsıldysa da hala hem gece kıyafetlerinde hem de günlük elbiseleri tamamlayan bir parçadır. Mini etek her ne kadar tepki çekmiş olsa da kadın bacağının sergilenmesi nedeniyle bir o kadar da ilgi görmüştür.